Doc.gr
Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013
Διατροφή κατά το θηλασμό
Οι διατροφικές συστάσεις για τη μητέρα που θηλάζει είναι όμοιες με αυτές κατά την κύηση.
Η μητέρα που θηλάζει έχει ανάγκη από μια καλή διατροφή που χαρακτηρίζεται από ποικιλία.

Η θερμιδική πρόσληψη της θηλάζουσας μητέρας αυξάνει κατά 500 θερμίδες, ίσως και περισσότερο αν η μητέρα εργάζεται. Αν η ημερήσια παραγωγή γάλακτος είναι 850μλ, αν το μητρικό γάλα αποδίδει 0,72kcal/ml κι αν η αποδοτικότητα γάλακτος ανέρχεται στο 80% τότε οι θερμιδικές απαιτήσεις για μία  μέρα είναι 850*0,72= 600kcal και 600*100/80= 750 kcal/day. Σε περίπτωση, όμως, που η μητέρα κατά τη διάρκεια της κύησης πήρε περισσότερα από 9 -13 κιλά, τότε μειώνονται στις 500 θερμίδες/ μέρα.( κατώτερο όριο). Αυτές οι θερμίδες καλύπτονται πολύ εύκολα από 100γρ τυρί + 2 μεγάλα φρούτα ή ένα μπολ δημητριακά πρωινού με γάλα.

Διευκρίνιση : οι θρεπτικές απαιτήσεις διαφέρουν σε κάθε θηλάζουσα. Εξαρτώνται από την γενική υγεία της, αν εργάζεται, αν γυμνάζεται κλπ. Δεν υπάρχουν τροφές που απαγορεύονται κατά το θηλασμό.

Προληπτικά δεν αφαιρείτε καμία τροφή από το διαιτολόγιο σας !!! Σε περίπτωση που εμφανίσει το βρέφος κάποια αλλεργία μόνο εμπειρικά μπορούμε να δούμε σε ποιο τρόφιμο είναι. Αρχικά, αποφεύγουμε τα αλλεργιογόνα τρόφιμα,  όπως, είναι το ψάρι, τα εσπεριδοειδή και επανεντάσσονται σταδιακά. Ένα κάθε φορά, μελετάμε την αντίδραση του βρέφους κι αν εμφανίσει συμπτώματα αλλεργίας.


  • Διάδωσέ αυτό το άρθρο: