Doc.gr
Posted: Wednesday, 13 November 2013
14.11 : Παγκόσμια Hμέρα Διαβήτη
Τι είναι τελικά ο διαβήτης ; 

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μεταβολικό νόσημα στο οποίο η έλλειψη ινσουλίνης ευθύνεται για την μειωμένη ή ανεπαρκή χρησιμοποίηση της γλυκόζης.
Η ανεπάρκεια ινσουλίνης έχει ως αποτέλεσμα την συσσώρευση μεγάλης ποσότητας γλυκόζης στο αίμα χωρίς την δυνατότητα χρησιμοποίησης της.

Υπάρχουν 4 κατηγορίες διαβήτη  :

· ο ινσουλινοεξαρτώμενος ή τύπου 1 
· μη ινσουλινοεξαρτώμενος ή τύπου 2
· ειδικοί τύποι που οφείλονται σε άλλες διαταραχές όπως  γενετικές που συνδεόνται με τη δράση της ινσουλίνης, έκθεση σε φάρμακα, τοξικές ουσίες, νόσους της εξωκρινούς μοίρας του παγκρέατος
· σακχαρώδης διαβήτης κύησης,  η συχνότητα εμφάνισης στη χώρα μας φτάνει το 7% ενώ γενικότερα στην Ευρώπη 1-14%

Στο διαβήτη τύπου 1 παρουσιάζετε συνήθως ολική ανεπάρκεια παραγωγής ινσουλίνης. Ο τύπος αυτός είναι σπάνιος και συνήθως εμφανίζεται στην παιδική ηλικία.
Ο διαβήτης τύπου 2 οφείλεται στην μερική ανεπάρκεια παραγωγής ινσουλίνης και την μειωμένη ανταπόκριση του σώματος στην ορμόνη αυτή. Δηλαδή υπάρχει αντίσταση στην ινσουλίνη. Τα άτομα που εμφανίζουν τον διαβήτη αυτό είναι συνήθως υπέρβαρα και δεν ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή. Επίσης μπορεί να εμφανιστεί και ως συνέπεια κάποιας άλλης ασθένειας του παγκρέατος. Ακόμη μπορεί να προκληθεί βλάβη στο πάγκρεας και κατά συνέπεια στους υποδοχείς της ινσουλίνης εξαιτίας της χρόνιας υπερκατανάλωσης αλκοόλ.

Η διατροφή συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπιση όλων των κατηγοριών σακχαρώδη διαβήτη ,ιδιαίτερα στο σακχαρώδη διαβήτη κύησης και τύπου 2. 

Σύμφωνα με τον ελληνική διαβητολογική εταιρία τα προγράμματα υγιεινοδιαιτητικής παρέμβασης έχουν τους παρακάτω στόχους :

· Μείωση του σωματικού βάρους κατά τουλάχιστον 5%, εφόσον είναι 
αυξημένο.
· Σωματική δραστηριότητα που περιλαμβάνει τουλάχιστον 30 λεπτά μέ-
τριας έντασης άσκηση ημερησίως, τουλάχιστον πέντε φορές την εβδο-
μάδα.
· Μείωση του ολικού λίπους σε <30% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης.
· Μείωση του κεκορεσμένου λίπους (συμπεριλαμβανομένων των trans 
λιπαρών οξέων) σε <10% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης.
· Αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών (τουλάχιστον 25-35 g ημερησίως)

Η σωστή εκπαίδευση του ατόμου που πάσχει από διαβήτη από τελεί το «κλειδί» για την εφαρμογή των πιο πάνω συστάσεων. Έτσι θα καταφέρει να αλλάξει διατροφικές συνήθειες και διατροφική συμπεριφορά.



  • Διάδωσέ αυτό το άρθρο: