Doc.gr

Νέο έτος, νέοι στόχοι ! Ξεκινήστε τη νέα χρονιά με στόχο τη βελτίωση της υγείας σας ! :)

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 09 Ιανουαρίου 2014
Νέο έτος, νέοι στόχοι ! Ξεκινήστε  τη νέα χρονιά με στόχο τη βελτίωση της υγείας σας ! :)
Και τώρα τι θα κάνω, με τα κιλά που πήρα ;; Η ζυγαριά ανέβηκε λιγάκι και με πιάνει πανικός !!! Έτσι συνήθως αντιδρούν οι περισσότεροι (γυναίκες και άντρες) μετά την περίοδο των γιορτών. 
Εντάξει, λοιπόν, τι κι αν φάγαμε λιγάκι παραπάνω στις γιορτές;; δεν χάθηκε ο κόσμος !!!
Λάθος !!! Φυσικά και δεν θα απελπιστείτε με  2-3 κιλά που πήρατε τώρα αλλά ας μην εφησυχαζεστε, διότι το πιο πιθανόν είναι να σας μείνουν.  Ώρα, λοιπόν, να εφαρμόσετε τις παρακάτω συμβουλές για να ξαναβρείτε τη γραμμή σας!!  

Γλυκά τέλος !!

Νομίζω αρκετά γλυκά φάγατε όλοι σας αυτές τις μέρες!! Αντί για γλυκό, προτιμήστε ένα φρούτο που είναι πλούσιο σε βιταμίνες, φυτικές ίνες κ.ά και μάλιστα ικανοποιεί την όρεξη για γλυκό!!  

Πιείτε πολύ νερό!!!!!!

Το σώμα αποτελείτε κατά 60% από νερό !!! Με πρόφαση το κρύο πολλοί ξεχνάνε να πιουν νερό, διότι δεν διψάνε κι όμως  το σώμα μας διψά !!! Είναι απαραίτητο να πίνουμε 1,5 λίτρο νερό τη μέρα !!  

Γυμναστείτε !!!

Βγείτε έξω και περπατήστε !!! 40 λεπτά περπάτημα 2-3 φορές την βδομάδα βοήθα στην διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Επίσης, βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος και την καλή λειτουργία της καρδιάς. Αν σας αρέσει το ποδήλατο, ευκαιρία να κάνετε βόλτες στην πόλη.  

Φάτε φρούτα και λαχανικά !!!

Μην ξεχνάτε να τρώτε φρούτα και λαχανικά!! 5 μερίδες τη μέρα είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου καθώς και την πρόσληψη βιταμινών μέταλλων και ιχνοστοιχείων.  

Περιορίστε τα λιπαρά!!!
Προτιμήστε όσπρια, σαλάτες, ψάρια και περιορίστε το κόκκινο κρέας. Επίσης, αποφύγετε τα τηγανητά, γρήγορο φαγητό (fast food) κλπ.    

Διατροφή κατά το θηλασμό

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013
Διατροφή κατά το θηλασμό
Οι διατροφικές συστάσεις για τη μητέρα που θηλάζει είναι όμοιες με αυτές κατά την κύηση.
Η μητέρα που θηλάζει έχει ανάγκη από μια καλή διατροφή που χαρακτηρίζεται από ποικιλία.

Η θερμιδική πρόσληψη της θηλάζουσας μητέρας αυξάνει κατά 500 θερμίδες, ίσως και περισσότερο αν η μητέρα εργάζεται. Αν η ημερήσια παραγωγή γάλακτος είναι 850μλ, αν το μητρικό γάλα αποδίδει 0,72kcal/ml κι αν η αποδοτικότητα γάλακτος ανέρχεται στο 80% τότε οι θερμιδικές απαιτήσεις για μία  μέρα είναι 850*0,72= 600kcal και 600*100/80= 750 kcal/day. Σε περίπτωση, όμως, που η μητέρα κατά τη διάρκεια της κύησης πήρε περισσότερα από 9 -13 κιλά, τότε μειώνονται στις 500 θερμίδες/ μέρα.( κατώτερο όριο). Αυτές οι θερμίδες καλύπτονται πολύ εύκολα από 100γρ τυρί + 2 μεγάλα φρούτα ή ένα μπολ δημητριακά πρωινού με γάλα.

Διευκρίνιση : οι θρεπτικές απαιτήσεις διαφέρουν σε κάθε θηλάζουσα. Εξαρτώνται από την γενική υγεία της, αν εργάζεται, αν γυμνάζεται κλπ. Δεν υπάρχουν τροφές που απαγορεύονται κατά το θηλασμό.

Προληπτικά δεν αφαιρείτε καμία τροφή από το διαιτολόγιο σας !!! Σε περίπτωση που εμφανίσει το βρέφος κάποια αλλεργία μόνο εμπειρικά μπορούμε να δούμε σε ποιο τρόφιμο είναι. Αρχικά, αποφεύγουμε τα αλλεργιογόνα τρόφιμα,  όπως, είναι το ψάρι, τα εσπεριδοειδή και επανεντάσσονται σταδιακά. Ένα κάθε φορά, μελετάμε την αντίδραση του βρέφους κι αν εμφανίσει συμπτώματα αλλεργίας.

14.11 : Παγκόσμια Hμέρα Διαβήτη

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2013
14.11 : Παγκόσμια Hμέρα Διαβήτη
Τι είναι τελικά ο διαβήτης ; 

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μεταβολικό νόσημα στο οποίο η έλλειψη ινσουλίνης ευθύνεται για την μειωμένη ή ανεπαρκή χρησιμοποίηση της γλυκόζης.
Η ανεπάρκεια ινσουλίνης έχει ως αποτέλεσμα την συσσώρευση μεγάλης ποσότητας γλυκόζης στο αίμα χωρίς την δυνατότητα χρησιμοποίησης της.

Υπάρχουν 4 κατηγορίες διαβήτη  :

· ο ινσουλινοεξαρτώμενος ή τύπου 1 
· μη ινσουλινοεξαρτώμενος ή τύπου 2
· ειδικοί τύποι που οφείλονται σε άλλες διαταραχές όπως  γενετικές που συνδεόνται με τη δράση της ινσουλίνης, έκθεση σε φάρμακα, τοξικές ουσίες, νόσους της εξωκρινούς μοίρας του παγκρέατος
· σακχαρώδης διαβήτης κύησης,  η συχνότητα εμφάνισης στη χώρα μας φτάνει το 7% ενώ γενικότερα στην Ευρώπη 1-14%

Στο διαβήτη τύπου 1 παρουσιάζετε συνήθως ολική ανεπάρκεια παραγωγής ινσουλίνης. Ο τύπος αυτός είναι σπάνιος και συνήθως εμφανίζεται στην παιδική ηλικία.
Ο διαβήτης τύπου 2 οφείλεται στην μερική ανεπάρκεια παραγωγής ινσουλίνης και την μειωμένη ανταπόκριση του σώματος στην ορμόνη αυτή. Δηλαδή υπάρχει αντίσταση στην ινσουλίνη. Τα άτομα που εμφανίζουν τον διαβήτη αυτό είναι συνήθως υπέρβαρα και δεν ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή. Επίσης μπορεί να εμφανιστεί και ως συνέπεια κάποιας άλλης ασθένειας του παγκρέατος. Ακόμη μπορεί να προκληθεί βλάβη στο πάγκρεας και κατά συνέπεια στους υποδοχείς της ινσουλίνης εξαιτίας της χρόνιας υπερκατανάλωσης αλκοόλ.

Η διατροφή συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπιση όλων των κατηγοριών σακχαρώδη διαβήτη ,ιδιαίτερα στο σακχαρώδη διαβήτη κύησης και τύπου 2. 

Σύμφωνα με τον ελληνική διαβητολογική εταιρία τα προγράμματα υγιεινοδιαιτητικής παρέμβασης έχουν τους παρακάτω στόχους :

· Μείωση του σωματικού βάρους κατά τουλάχιστον 5%, εφόσον είναι 
αυξημένο.
· Σωματική δραστηριότητα που περιλαμβάνει τουλάχιστον 30 λεπτά μέ-
τριας έντασης άσκηση ημερησίως, τουλάχιστον πέντε φορές την εβδο-
μάδα.
· Μείωση του ολικού λίπους σε <30% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης.
· Μείωση του κεκορεσμένου λίπους (συμπεριλαμβανομένων των trans 
λιπαρών οξέων) σε <10% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης.
· Αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών (τουλάχιστον 25-35 g ημερησίως)

Η σωστή εκπαίδευση του ατόμου που πάσχει από διαβήτη από τελεί το «κλειδί» για την εφαρμογή των πιο πάνω συστάσεων. Έτσι θα καταφέρει να αλλάξει διατροφικές συνήθειες και διατροφική συμπεριφορά.

Δυσκοιλιότητα. Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται.

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013
Δυσκοιλιότητα καθορίζεται η κατάσταση εκείνη η οποία προέρχεται από μειωμένη συχνότητα αφόδευσης, ανεπαρκή ποσότητα κοπράνων ή παραγωγή σκληρών και στεγνών κοπράνων. Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες το υπόλειμμα της τροφής αποβάλλεται ως κόπρανα μετά από 24 έως 72 ώρες.
 Η παρουσία τροφής στο στομάχι αποτελεί ερέθισμα για τη διέγερση του γαστροκολικού αντανακλαστικού, το οποίο συνήθως διεγείρεται με το 1ο γεύμα της μέρας. Η υγιείς συχνότητα κένωσης ποικίλλει ανά άτομο από 1 έως 4 φορές τη μέρα.

Τι μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα :
  • Ψυχολογικοί παράγοντες : στεναχώρια, άγχος, αλλαγή εργασιακού περιβάλλοντος κλπ.
  • Διατροφικοί παράγοντες : μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών (από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής), κακές διατροφικές συνήθειες (συχνή κατανάλωση έτοιμου φαγητού κλπ) 
  • Φάρμακα (πχ. Οπιούχα, αντιχολινεργικά, αντιυπερτασικά, μη απορροφούμενα αντιόξινα, καταθλιπτικά, ηρεμιστικά, υπνωτικά κλπ)
  • Παθήσεις του παχέως εντέρου 

Πώς αντιμετωπίζεται η δυσκοιλιότητα.


  • Αλλαγή διατροφικών συνηθειών, εμπλουτισμός της διατροφής με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως είναι δημητριακά ολικής, φρούτα, λαχανικά. Προσπαθήστε σε κάθε γεύμα σας να έχετε σαλάτα. 
  • Απαραίτητη η λήψη του πρωινού γεύματος, αφού το 1ο γεύμα της μέρας προκαλεί διέγερση του γαστροκολικού αντανακλαστικού επομένως και της αφόδευσης.
  • Η πρωινή προσπάθεια για αφόδευση είναι απαραίτητο να γίνει συνήθεια!! Για να το πετύχετε προσπαθήστε να ξυπνάτε 30λεπτά νωρίτερα από ότι συνηθίζατε μέχρι τώρα. Έτσι, θα έχετε χρόνο να απολαύσετε το πρωινό σας γεύμα και χρόνο για αφόδευση.
  • Η καθημερινή άσκηση συμβάλλει θετικά.
  • Καταναλώστε άφθονο νερό. Συστήνεται να καταναλώνετε καθημερινά 1,5 λίτρο νερό. Το καλοκαίρι η ποσότητα αυτή μπορεί να διπλασιαστεί ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου.

Τι είναι o Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI)

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 27 Αυγούστου 2013
Τι είναι o Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI)

δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι το BMI (Body Mass Index), όπως λέγεται στα αγγλικά κι αποτελεί μια εύκολη και γρήγορη μέθοδο για να διαπιστωθεί εάν ένα άτομο είναι παχύσαρκο ή όχι. Ο δείκτης μάζας σώματος ισούται με το πηλίκο του σωματικού βάρους ( σε κιλά) προς το ύψος στο τετράγωνο (σε μέτρα), δηλαδή ΔΜΣ = Β/Υ². 

Υπάρχουν 6 κύριες κατηγορίες σύμφωνα με την τιμή του δείκτη μάζας σώματος:
1. ΔΜΣ= 18,5 και κάτω, υποθρεψία 
2. ΔΜΣ= 18,5 έως 25 , φυσιολογικό 
3. ΔΜΣ= 25 έως 30, υπέρβαρο 
4. ΔΜΣ= 30 έως 35, 1ος βαθμός παχυσαρκίας 
5. ΔΜΣ= 35 έως 40, 2ος βαθμός παχυσαρκίας
6. ΔΜΣ= 40 και πάνω, νοσογόνος παχυσαρκία  

Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι η τιμή του δείκτη μάζας σώματος σας βρίσκεται στην 2η κατηγορία τότε είναι εντός των φυσιολογικών ορίων. 

Ωστόσο, εάν η τιμή του βρίσκεται σε κάποια από τις υπόλοιπες κατηγορίες θα ήταν καλό να επισκεφτείτε έναν ειδικό. 
Συγκεκριμένα εάν αν ανήκετε στη 1η κατηγορία είναι εμφανής ο κίνδυνος υποθρεψίας που έχει ως αποτέλεσμα το χαμηλό σωματικό βάρος, την εξασθένηση γενικότερα του οργανισμού αφού δεν σιτίζεται επαρκώς και μπορεί να οδηγήσει και στο θάνατο. 

Εάν ανήκετε στην 4η κατηγορία και πάνω συστήνεται να επισκεφτείτε έναν ειδικό διαιτολόγο διατροφολόγο, διότι κινδυνεύει άμεσα η υγεία σας λόγω της παχυσαρκίας και τις συνοδές παθήσεις της ( π.χ. υπερλιπιδαιμία, καρδιαγγειακά, αναπνευστικά κλπ).

Στην περίπτωση που είστε στην 3η κατηγορία είναι καιρός να λάβετε κάποια μέτρα για να μην ξεφύγετε !!! Συστήνεται η έναρξη κάποιας δραστηριότητας όπως χορός, ποδηλασία κλπ, καθώς και η υιοθέτηση πιο υγιεινών γευμάτων χαμηλά σε λιπαρά, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά κλπ. 

Καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο για να σας βοηθήσει στην προσπάθειά σας.