Doc.gr

Τι είναι o Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI)

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 27 Αυγούστου 2013
Τι είναι o Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI)

δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι το BMI (Body Mass Index), όπως λέγεται στα αγγλικά κι αποτελεί μια εύκολη και γρήγορη μέθοδο για να διαπιστωθεί εάν ένα άτομο είναι παχύσαρκο ή όχι. Ο δείκτης μάζας σώματος ισούται με το πηλίκο του σωματικού βάρους ( σε κιλά) προς το ύψος στο τετράγωνο (σε μέτρα), δηλαδή ΔΜΣ = Β/Υ². 

Υπάρχουν 6 κύριες κατηγορίες σύμφωνα με την τιμή του δείκτη μάζας σώματος:
1. ΔΜΣ= 18,5 και κάτω, υποθρεψία 
2. ΔΜΣ= 18,5 έως 25 , φυσιολογικό 
3. ΔΜΣ= 25 έως 30, υπέρβαρο 
4. ΔΜΣ= 30 έως 35, 1ος βαθμός παχυσαρκίας 
5. ΔΜΣ= 35 έως 40, 2ος βαθμός παχυσαρκίας
6. ΔΜΣ= 40 και πάνω, νοσογόνος παχυσαρκία  

Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι η τιμή του δείκτη μάζας σώματος σας βρίσκεται στην 2η κατηγορία τότε είναι εντός των φυσιολογικών ορίων. 

Ωστόσο, εάν η τιμή του βρίσκεται σε κάποια από τις υπόλοιπες κατηγορίες θα ήταν καλό να επισκεφτείτε έναν ειδικό. 
Συγκεκριμένα εάν αν ανήκετε στη 1η κατηγορία είναι εμφανής ο κίνδυνος υποθρεψίας που έχει ως αποτέλεσμα το χαμηλό σωματικό βάρος, την εξασθένηση γενικότερα του οργανισμού αφού δεν σιτίζεται επαρκώς και μπορεί να οδηγήσει και στο θάνατο. 

Εάν ανήκετε στην 4η κατηγορία και πάνω συστήνεται να επισκεφτείτε έναν ειδικό διαιτολόγο διατροφολόγο, διότι κινδυνεύει άμεσα η υγεία σας λόγω της παχυσαρκίας και τις συνοδές παθήσεις της ( π.χ. υπερλιπιδαιμία, καρδιαγγειακά, αναπνευστικά κλπ).

Στην περίπτωση που είστε στην 3η κατηγορία είναι καιρός να λάβετε κάποια μέτρα για να μην ξεφύγετε !!! Συστήνεται η έναρξη κάποιας δραστηριότητας όπως χορός, ποδηλασία κλπ, καθώς και η υιοθέτηση πιο υγιεινών γευμάτων χαμηλά σε λιπαρά, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά κλπ. 

Καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο για να σας βοηθήσει στην προσπάθειά σας.