Η παρουσία τροφής στο στομάχι αποτελεί ερέθισμα για τη διέγερση του γαστροκολικού αντανακλαστικού, το οποίο συνήθως διεγείρεται με το 1ο γεύμα της μέρας. Η υγιείς συχνότητα κένωσης ποικίλλει ανά άτομο από 1 έως 4 φορές τη μέρα.
Τι μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα :
- Ψυχολογικοί παράγοντες : στεναχώρια, άγχος, αλλαγή εργασιακού περιβάλλοντος κλπ.
- Διατροφικοί παράγοντες : μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών (από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής), κακές διατροφικές συνήθειες (συχνή κατανάλωση έτοιμου φαγητού κλπ)
- Φάρμακα (πχ. Οπιούχα, αντιχολινεργικά, αντιυπερτασικά, μη απορροφούμενα αντιόξινα, καταθλιπτικά, ηρεμιστικά, υπνωτικά κλπ)
- Παθήσεις του παχέως εντέρου
Πώς αντιμετωπίζεται η δυσκοιλιότητα.
- Αλλαγή διατροφικών συνηθειών, εμπλουτισμός της διατροφής με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως είναι δημητριακά ολικής, φρούτα, λαχανικά. Προσπαθήστε σε κάθε γεύμα σας να έχετε σαλάτα.
- Απαραίτητη η λήψη του πρωινού γεύματος, αφού το 1ο γεύμα της μέρας προκαλεί διέγερση του γαστροκολικού αντανακλαστικού επομένως και της αφόδευσης.
- Η πρωινή προσπάθεια για αφόδευση είναι απαραίτητο να γίνει συνήθεια!! Για να το πετύχετε προσπαθήστε να ξυπνάτε 30λεπτά νωρίτερα από ότι συνηθίζατε μέχρι τώρα. Έτσι, θα έχετε χρόνο να απολαύσετε το πρωινό σας γεύμα και χρόνο για αφόδευση.
- Η καθημερινή άσκηση συμβάλλει θετικά.
- Καταναλώστε άφθονο νερό. Συστήνεται να καταναλώνετε καθημερινά 1,5 λίτρο νερό. Το καλοκαίρι η ποσότητα αυτή μπορεί να διπλασιαστεί ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου.